Ny reiseblogg finner du her: blog.tarjei.net

Ny reiseblogg finner du her: blog.tarjei.net

Om bloggen

Denne reisebloggen varer fra 2011 til høst 2014. Tidligere reiser er blogget her, og nye finner du her: blog.tarjei.net.
Vil du til hovedsiden: www.tarjei.net.

Polen (Gdańsk, Kościerzyna og Sopot)

PolenPosted by Tarjei Sunde 25 Apr, 2013 23:25:20
Tre dagers tur til Polen.

Stikkord om turen:

- Fabrikken til Norgesvinduet i Kościerzyna
- Hotel Gryf i Kościerzyna
- Restaurant Lemon Tree i Kościerzyna.
- Historie i Gdansk
- Skipsverftet (Stocznia Gdanska), Gdansk
- Budowa Europejskiego Centrum Solidarnosci w Gdansku
- Motlawa, Gdansk
- Gaten Długa, Gdańsk
- St. Mary's Church, Gdańsk
- Strandpromenade i Sopot (mot Gdynia)
- Verdens lengste ferdig kuttede planke på 46,53 meter
- Hjemmebesøk hos Taxisjåføren for å se på nyoppusset og strøken moped fra 50-tallet
- Storkene på vegen mellom Gdańsk og Kościerzyna
- Frosne prostituerte på vegen mellom Gdańsk og Kościerzyna
- Soppesanking på vegen mellom Gdańsk og Kościerzyna

Valuta: Zloty
- 0,5 l på restaurant: Ca 10-12 kr
- Lønn: Ca 35-40 kr/time for industriarbeider

Med på turen:
- Kaija, Jan Thore, Roar, Morten B, Han Roger og Tarjei

Dag 1 - Kościerzyna

Vi landet først i Gdansk, og tok derfra taxi direkte til Norgesvinduet sin fabrikk i Kościerzyna, ca 1 time inn i landet fra Gdansk. Her passerte vi Polens største fjellpass på rundt 350 meter over havet. Fremme på fabrikken fikk vi skikkelig innføring i kjerneved og prosessen rundt vindusproduksjon, samt omvisning av alle prosessene fra veden kom inn til produktet var ferdig. Selv om fabrikken i Polen er relativt liten var det rundt 5000 kubikk/år som gikk igjennom. Fabrikken startet på 80-tallet, der Norgesvinduet i Nordfjordeid eide 50 % av den Polske fabrikken. Slik er det i dag også. En del av de polske arbeiderne dro allerede i oppstarten til Norge opp til ett år for å lære maskinene. De fleste dro tilbake til polen for å fortsette når utstyret ble flytte, men noen få ble igjen i Norge.

Men tilbake til Polen: Fantastisk omvisning avluttet med en runde i sentrum av Kościerzyna og restauranten Lemon Tree.

Dag 2 - Gdansk og Sopot/Gdynia
Speilegg til frokost. Mao en perfekt start på dagen. På veg til Gdansk var det to merkverdige ting vi oppdaget. Langs vegen stod det jenter som var tynt kledd. Stakkars, det så fryktelig kaldt ut. Kanskje var det mye plukking av sopp langs veien. Sopp var jo tross alt en kjent ting i området. Men kun en tynn singlet og en truse var jo litt rart å velge på en sopptur...? Merkelig. Ikke bra.

Det andre var at det så ut som alle bønder i landet hadde satt et reir i toppen av strømstolpen ved huset sitt, og plassert en falsk Stork oppi, for å høyne statusen. Storken stod bom stille, så en ekte stork kunne det umulig være. Det var så vår "guide"; Hans Roger, også sa. Men på vegen tilbake fant vi ut at dette faktisk var et storkeland. Så hvis noe kommer med storken så er det fra Polen de kommer. Uten tvil.

I Gdansk besøket vi flere kjente steder som har med krigen og senere reformasjonen i Polen. Gdansk ble under krigen nesten helt bombet i stykker. Mesteparten av det som står der i dag er helt eller delevis bygd opp igjen. Tydelig at kommunismen var en sterk bidragsyter, og at det var mye av det som skjedde som kan sammenlignes med det som skjer i Syria i dag. Så helt fra krigens dager, og frem til i slutten av 80-tallet/starten av 90-tallet har de kjempet for sine rettigheter. De har levd under rasjonering og unntakstilstander i flere perioder i denne tiden. Uten tvil en belastning for hele befolkningen. Så respekt for det polske folket!


Men hva som er verdt å oppleve: Jo, Motlawa, der restaurantene ligger på rad og rekke ned mot kanalen. Og rett på andre siden pågår restaureringen av byen for fullt. Verdt å få med seg. Videre er den fantastiske gågaten Dluga. Og for all del, få med deg toppen av St. Mary's Church. Ca 420 ganske bratte trappestrinn til toppen for å kunne se ut over hele byen. I hvert hjørne på toppen av kirken henger det metallflagg som sier litt om byggehistorien til kirken.

Mot slutten av dagen dro vi litt utenfor Gdansk, til Sopot, Polens svar på syden. Lang, fin, sandstrand med promenade på innsiden og sjarmerende gågater. Absolutt å anbefale!

Dag 3 - Markedet i Kościerzyna
Rett utenfor hotellet vår Gryf i Kościerzyna var det hver morgen et marked. Her selger de alt fra skosåler til verktøy. Det meste uten innpakning...hmmm...veldig fasinerende, men litt urovekkende også kan man si. Forhåpentligvis har de pakket ut for at de som går forbi skal se varene bedre, men om det er hele grunnen er ikke godt å si. Sjarmerende var det nå uansett. Men jeg tror ikke det er utenkelig at hvis du savner noe i Norge, så kan det godt hende det er akkurat her du finner det igjen. :)

  • Comments(0)//blogg.tarjei.net/#post20