Ny reiseblogg finner du her: blog.tarjei.net

Ny reiseblogg finner du her: blog.tarjei.net

Om bloggen

Denne reisebloggen varer fra 2011 til høst 2014. Tidligere reiser er blogget her, og nye finner du her: blog.tarjei.net.
Vil du til hovedsiden: www.tarjei.net.

Milano

ItaliaPosted by Tarjei Sunde 29 Aug, 2014 10:24:00
Etter fem timer kjøring fra Firenze kom vi omsider til Milano. Litt gammedags var det på veg inn, der vi måtte stå en halvtime i bomkø....en ganske nostalgisk følelse, siden vi selv ikke har vært med på tilsvarende siden vi satt på med mor og far som små gjennom bommene i Norge.

Bomstasjonen inn til Milano (Foto: Tarjei Sunde)

og parkerte bilen i kjelleren ved Tesla Motor. En butikk som til nå har solgt hele 2 Tesla Model S i hele Italia siden butikken åpnet (sier ryktene), så de hadde tid til å gi oss ekstra god service.

Tesla Motor Store Milano (Foto: Tarjei Sunde)

Og etter en middag på Paper Moon dro vi hjem. På vegen var det en eviglang kortesje av syklende mennesker i kampen for homofile.


I dag driver Ida iherdig shopping i Milano, mens jeg slapper av på cafe. Blir en runde å titte i sentrum før vi drar videre om noen timer. Og overnattingen vi har ligger midt i sentrum, et kort steinkast fra både severdigheter og butikker.  • Comments(0)//blogg.tarjei.net/#post67

Firenze

ItaliaPosted by Tarjei Sunde 28 Aug, 2014 13:23:44
3 timer i Firenze
Siste dag før turen hjemover startet, dro vi alle innom Firenze. Teslaen ble parkert litt utenfor byen, ved togstasjonen. Det ble anbefalt å ikke kjøre inn til sentrum. Ikke nødvendigvis pga at det er vanskelig å kjøre der, men det er risiko for at de andre som kjører der, ikke tar så mye hensyn som en nordmann er vant til. Ofte dulter de borti andre biler på parkeringen, og du skal være heldig om du finner bilen uten riper...

...så vi tok toget. Men rett frem var det ikke. Hvor i alle dager kjøper man billetter. Og hvordan? Ikke visste vi, og billettautomaten var ikke akkurat veldig informativ, så Italias togselskap i Firenze tapte 40 Euro, og uten kontroll kom vi gratis fra det, heldigvis.

Billettautomat til toget inn til Firenze (Foto: Tarjei Sunde)

Som ryktene tilsa, er Firenze en svært vakker by, og 3 timer var noe lite. Men vi fikk dratt innom katedralen midt i sentrum, og sett Persues sine skulpturene.
Deretter var det goodbye and farwell til Olav, Marianne, Odd Erlend, Tone Mari og Mathilde. Alene igjen var jeg og Ida, klar for nye eventyr på veg mot Norge.

  • Comments(0)//blogg.tarjei.net/#post66

Casole D'Elsa

ItaliaPosted by Tarjei Sunde 26 Aug, 2014 08:23:15
På toppen av høyde, rett "bak" gården vi bor på, ligger en liten sjarmerende liten by, med utsikt over områdene rundt. Her er det små resturanter og alle mattyper har egne butikker. En butikk for grønnsaker, en for kjøtt, en for ost, en for meierivarer, osv.

I kjøttdisken kjøpte vi Entrecòte. Denne skulle grilles og viste seg å være en av de beste vi har smakt. Mye bedre enn hva man får på Big Horn i Norge (om det skulle være et utgangspunkt). Så middagen i går var derfor en sikker vinner!

Nå er snart morrabrødet (som Odd Erlend så fint kalte det) levert på døra, og frokosten servert.

Senere i dag drar vi til San Gimignano.

San Gimignano - kjent som "byen med de vakre tårn"
hadde 72 tårn i sin storhetstid. Nå er det 17 igjen, og der de troner over Elsadalen i Toscana, får de byen til å se ut som et middelaldersk drømmelandskap. Få med deg den freskedekkede Collegiata-kirken, Museo Civico og utsikten fra toppen av 55 meter høye Torre Grossa. Tilreisende på dagstur fra Firenze fyller ofte gatene på dagtid, så bruk kveldstimene til å få et bedre og mer personlig inntrykk av byen (tripadvisor.com).
  • Comments(1)//blogg.tarjei.net/#post65

Borgo Al Cerro, Casole Del Elsa, Toscana

ItaliaPosted by Tarjei Sunde 25 Aug, 2014 10:37:08
Fremme ved målet. Ganske langt inn på bondeladet ligger en liten perle av et sted, der vi nå har tilbringt første natten.Vegen hit var grei å finne, bortsett fra en liten avstikker som fintet oss litt ut :)


De har også superfart på lading til bilen (400V, 16 A), så bilen er allerede fulladet, og klar til ny dyst.

Bassengkanten neste.

  • Comments(1)//blogg.tarjei.net/#post64

Bordolino, Gardasjøen

ItaliaPosted by Tarjei Sunde 24 Aug, 2014 11:42:36
Nå er det 15 timer siden vi plugget inn bilen, og den begynner å nærme seg fulladet. Italias totalt mangel på ladeforståelse har foreløpig løst seg. Gio Hotel Bardolino skal ha skryt! De hadde til og med reservert en egen plass ved siden av pumpehuset sitt, på en ellers full parkeringsplass, for å gi oss lademulighet. Han viste oss også en 400 V, 3 fasekontakt, på kjøkkenet som vi kunne ha benyttet hvis det hadde vært vanlig ukedag (døren var låst når ingen jobbet der). Da hadde det tatt maks 8 timer til full tank.

Om et par-tre timer så drar vi sannsynligvis. 320 km skal vi kjøre, og det skal akkurat gå med det vi har på tanken (ikke fulladet) hvis vi kjører pent.

Ida henger nå på stranda, mens jeg slapper av på en resturant rett overnfor.

  • Comments(0)//blogg.tarjei.net/#post63

St. Anton til Bardolino, Gardasjøen

ItaliaPosted by Tarjei Sunde 23 Aug, 2014 23:06:53
Ja, vi kom oss omsider av gårde fra St. Anton. Planlagt ankomst Gardasjøen var rundt 15:30, så tiden var på vår side. Kjøreruten vi valgte var den korteste, men tregeste, for å ha mest mulig power igjen ved ankomst Gardasjøen.

Vi tok av til veg 180. Landskapet var fantastisk. Akkurat på ett parti var det smalt, og svært bratt, og i det Ida våknet, etter å ha døset litt, kvakk ho til. Rett utenfor vinduet kunne ho ikke se bunn av dalen. Og et tynt lite autovern, med føttene festet på utiden av fjellsiden, gjorde ikke saken bedre. Og i mot oss kom biler med svære campingvogner. Her var det dårlig plass! Men fasinerende var det, og etter en liten stopp, kom Ida seg til hektene igjen, og vi kunne fortsette videre :)

Etter å ha kommet litt lenger ned begynte gårder med epler å dukke opp. Sinnsyke mengder med epler. Det var så mye epler at vi så oss nødt til å hjelpe de å plukke litt. Så litt før vi kom til Malles Venosta rygget vi ned en liten bakke. Bortgjemt mellom epletrærne lusket vi ut, og nappet med oss et par, før vi kjørte videre.

Men selv om turen gikk relativt greit så langt, var det værste i vente. Rett før vi skulle svinge inn på hovedvegen ned mot Gardaskjøne stoppet trafikken plutselig HELT opp. På påkjøringsrampen så vi i begge retninger at noe alvorlig var galt. Trafikken stod bom stille. Og samtlige personer befant seg på utsiden av bilen sin... Så det var tydelig at her hadde de stått lenge. Ekstremt lenge. Og det skulle ende med at vi også måtte gjøre. På de 32 milene vi kjørte fra St. Anton, endte gjennomsnittshastigheten på 27 km/t, selv om vi hadde ligget i marsfart de først 20 milene. På telefon litt senere skulle Odd Erlend klage over at han hadde mistet 2 1/2 time på veg til Firenze, men ble totalt slått av våre 4 timer stillestående kø på noe vi trodde skulle være Italias svar på den Tyske Autobanen.

Men altså 4 timer forsinket ankom vi Bardolino. Og for Teslainteresserte hadde vi da endt opp med et forbruk på 165 Wh/km, og 120 km rekkevidde igjen på tanken. Altså kunne vi ha kjørt alle de ca 50 milene fra St. Anton til Modena med fremdeles noen mil igjen på tanken. Imponerende :)


  • Comments(1)//blogg.tarjei.net/#post62

Italia - Alba

ItaliaPosted by Tarjei Sunde 05 Apr, 2014 02:14:13
Denne helgeturenturen gikk til Piemonte, mat- og vindalen Langhe, med Barolo og Barbarescos vinmarker. Overnatting i Alba, omtalt som "Langhes hovedstad", og utreiser derfra til de forskjellige distriktene omkring. Dette er ca 2 timer sørvest for Milano.

Foto: Kartutsnitt, avstand fra Bergamo flyplass i Milano til Alba

Torsdag
Ankom hotell I Castelli. Etter en relativt lang flytur var hele reisefølget klar for mat. Mat skulle man tro var lett å finne kl 23 en torsdagskveld, i en by med over 30000 innbygg. Vi prøvde først hotellet, men de hadde selvfølgelig kun åpent mellom 19:30 og 22:30. Så her var det bare å komme seg inn til sentrum. Vi spurte i hotellresepsjonen hvor det var bra for en gruppe på 26 personer å få seg en matbil. "Joda, det er en pizzarestaurant 200 m borti veien". Dette var jo gode nyheter. Og man stoler jo på folk i en hotellresepsjon at de har litt oversikt over "tilbudet". Så vi gikk, alle sammen, bort til denne Pizzasjappa. Etter 200 m hadde vi ikke sett noen restaurant. Det vi hadde sett var en kebabsjappe som solgte pizzaer, med et par krakker ved vinduet....og ja, det var der han hadde ment. 26 personer bestille kebab i en bitteliten sjappe...Værre enn Bislett Kebab etter en tur på byen... Nei...dette var nok ikke helt stedet....så vi gikk videre.

Heldigvis fant vi tilslutt en veldig hyggelig kjeller, med et særdeles hyggelig personale, rett før de skulle stenge. Og her var vi veldig velkomne. Resten av byen var fullstendig forlatt. En pubeier vi gikk forbi kikket oss bare inn i øynene, og mens han noe fortumlet så 26 personer rett på utsiden, slo han bare av lyset i lokalet mens alle så på han. Her var det IKKE åpent :) Litt usikker på hva stedet vi endte opp med het, men enten var det Hostaria Museum Toch Snc eller så lå det dør til dør.


Fredag
Denne dagen skulle turen gå til en familidrevet går i Barolo distriktet, Cascina Adelaide.
Foto: Vinkjelleren på Cascina Adelaide (Foto: Tarjei)

Og som vil lærte av høvdingen som jobbet der (eller eide stedet, hvem vet), forklarte at de hadde 3 typer tønner. En liten, som du ser til høyre, en mellomstor, og en stor (5000 liter). En liten "fordampet" mye mer vin enn en stor tønne. En stor tønne kunne "fordampe" kanskje 2 glass i uken, men i denne tønnen var det veldig mye mer enn den minste. Allikevel "fordampet" det 1 glass i uken fra den minste, selv med mye mindre innhold. Så her var det viktig å velge riktig tønne til riktig bruk, ellers var det sløsing med innholdet.

Vi smakte på 5 typer, og fant vel ut at det var 2-3 som var virkelig gode. Karakterene sees på bildet over :)

Lørdag
Besøkte denne dagen markedet i Alba og San Lorenzo kirken.
Og senere på kvelden var det besøk i en liten familiedrevet vingård i Barbaresco, der vi skulle ha middag i vinkjelleren. Veldig fint sted, men utrolig kaldt i kjelleren. Så noe ubehagelig middag var det nok for mange, men opplevelsen var bra!


Som på det andre stedet kjøpte vi også her noen vinflasker for å ha med hjem. De hadde en god smak. Litt synd at man ikke kan bestille disse vinene, siden det kun produserte vin til "eget bruk". Det vil si besøkende og seg selv.


Søndag
Da gikk turen til vinområdet Monferrato. Her er det hovedsaklig produksjon av "sprudlevin". Vårt besøk gikk til en fantastisk vinkjeller, som også står på UNESCO sin verdensarveliste. Kjelleren var enorm. Når man trodde man hadde vært igjennom hele, var det minst 3 ganger så mye igjen. Og det var områdene vi slapp inn på. Kjelleren var nok større enn det også.
  • Comments(0)//blogg.tarjei.net/#post54